Bahasa Melayu Subur Di Negara Korea

Bahasa adalah lambang budaya dan warisan sesuatu bangsa, jika di Malaysia bahasa rasmi adalah Bahasa Melayu yang ditulis dalam tulisan rumi dan juga jawi. Walaupun Bahasa Melayu digunakan hanya di Malaysia tetapi bahasa ini telah dipelajari oleh orang luar negara.

Di korea, terdapat papan tanda tulisan Bahasa Melayu, kalau disebabkan pelancong daripada Malaysia sangat ramai di korea ini adalah satu perkara yang amat pelik dan sangat mengejutkan kerana orang Melayu di Malaysia sangat pandai speaking english, reading and writing in english. Yang berhijrah ke luar negara lagi lah pandai speaking english, Tapi kenapa orang korea menggunakan bahasa melayu sebagai papan tanda di Negara Mereka?

Minggu ini ramai yang terkejut apabila mendapati banyak papan tanda di Korea menggunakan Bahasa Melayu. Menurut sumber daripada Yanizah Yahya semenjak 2014 lagi terdapat ura-ura bahawa pihak operator stesen di Korea akan menggunakan Bahasa Melayu. Tetapi khabar angin ketika itu bahawa Bahasa Malaysia akan menjadi satu lagi bahasa yang akan digunakan dalam tren.

Tidak dinafikan pada tahun 2013 – 2016 terdapat banyak pelancong Malaysia yang pergi bercuti ke Korea. Kini banyak papan tanda tulisan Melayu di sana. Sudah tentu lah kita bangga kerana mereka sudi menggunakan Bahasa Melayu di sana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *